propovijedi

24.10.2012., srijeda

TRIDESETA NEDJELJA KROZ GODINU b



U proročkim knjigama postoje navještaji koje zovemo ''Knjiga prijetnje''. To je upozorenje. To je ono, …'ako se ne obratite….' Postoje i ''Knjige utjehe''. Bog nikada nije ostavio čovjeka bez nade. Današnje prvo čitanje možemo nazvati ''Knjigom utjehe''. Ovo današnje čitanje zapravo je eho davnih događanja; propasti Sjevernog kraljevstva (721 g. pr. Krista) kad je razorena Samarija, stanovništvo odvedeno u ropstvo, zemlja opustošena. Nova demografska kretanja. Naseljeno je asirsko stanovništvo… Koliko se puta sve to u povijesti dogodilo. Topot konja, vika i zapomaganje jadnog naroda. Pljačke, ubijanja, odvođenja…. Sve do dana današnjeg. Kroz sav taj povijesni metež i vjetrometine prolama se kroz današnja čitanja očajni glas jednog malog, običnog čovjeka, slijepog prosjaka Bartimeja, sina Timejeva: ''Sine Davidov, Isuse, smiluj mi se!'' Jer i do njega je dopro spasonosni glas da je među njima Mesija, Spasitelj. Kao vjerni sin Izraelov dobro je znao riječi proročke, da će tada 'oči slijepih progledati'. Stoga i tako svečani naziv; 'sine Davidov smiluj mi se!' Na Isusov upit ''što hočeš da ti učinim?'' On odgovara: ''Učitelju moj, da progledam…'' Kada bismo slijedili daljnji životni put toga prosjaka Bartimeja, po tisuću puta bismo sigurno čuli njegovo opetovano svedočenje kako mu je upravo Mesija vratio vid….
Duhovni učitelji i tumači sv. Pisma idu dalje i govore kako postoji uz naš tjelesni vid duhovno sljepilo koje nam priječi da se vidimo kakvi uistinu jesmo. Sljepilo koje sakriva svu našu bijedu i neznanje. Našu zaluđenost stvarima koje nam zarobljuju dušu, obezvrjeđuju plemenitost. Sljepolo koje nas gura u društvo pohlepnika, nasilnika, oholica… Sljepilo koje nam ne da vidjeti prave vrijednosti. Zarobljen strastima čovjek je sličan dugogodišnjem alkoholičaru koji ne podnosi otrježnjenje, ne samo zbog ovisnosti, nego i zbog straha suočiti se s bijednim stanjem u kojemu se našao zbog pijanstva. Ako se izgubila spoznaja da je naš duh zapravo iskra božanskog duha, nije zamrlo vječno pitanje, koje poput crva u nama ruje, a to je; tko smo, odakle smo i kamo idemo? Iskonska svijest o izgubljenom raju ujedno je i trajno prisutna svijest o njegovom traženju. Istina, postoji raj i rajevi, Bog i bogovi.
Postoji fizičko sljepilo kao kod našeg Bartimeja. Postoji zaslijepljenost, kad uz zdrav tjelesni vid ne vidimo pravu stvarnost i prave vrijednosti. I konačno postoji ispravno znanje ( indoeuropski korijen; vedeti = znati). Znanje koje nam govori da sve ima svoj smisao i da nisu bila uzaludna naša lutanja, dok god smo tražili pravu Istinu, pravo Svjetlo i kad smo ga našli, spoznali, konačno možemo odahnuti i radosno reči; to je On moj Učitelj, moja Stijena na koju se oslanjam, koja mi daje nevjerojatan osjećaj sigurnosti. Poput Marije Magdalene do nogu Učiteljevih i ja sam obasjan svjetlom njegova nauka. Sličan malome djetetu koje je izgubljeno u tami konačno pronašlo svoj dom i dok još s lica briše suze i dok još jeca, naslonjen na grudi majke, kod srca je već ona blažena toplina koju pronalaze oni koji nakon životnih lutanja utonu u blaženstvo Kraljevstva nebeskog koje je sada, tu, među nama. Amen.

Molitva vjernika

Obratimo se nebeskom Ocu, koji nas ne uslišava po našim zaslugama nego po obilju svoje dobrote.

1. Neka Crkva tvoja bude vidljivo lice našeg nebeskog Učitelja, - Molimo te.
2. Za nas kršćane, da budemo pomočnici svojoj braći bez ralike na vjeru, rasu, narodnost, - Molimo te.
3. Obrati srca onih koji mogu donostiti presudne odluke, da ih vodi pravednost, a napose skrb za siromašne i obespravljene, - Molimo te.
4. Prosvijetli svojim nebeskim svjetlom sve koji lutaju u tami i neznanju, da nađu put spasenja i prave sreće, - Molimo te.
5. Oslobodi nas Gospodine sebičnosti i daj nam dobro i milosrdno srce, - Molimo te.
6. Uz naš zdrav vid često ne vidimo prave vrijednosti života, vodi nas puninom pravog i istinitog života, - Molimo te.
7. Uvedi duše naših pokojnika u život vječni, - Molimo te.

Gospodine, ti znaš da smo često slični slijepcima koji lutaju i da nam je iznad svega potrebna tvoja milost da bi našli pravi put u istinski život. Otvori nam oči i prosvijetli nas svojim svjetlom, to molimo po Kristu Gospodini našemu….




<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.